Finska rågkusar

Min mammas favoritbröd har länge varit Rågkusar från Fazer! Jag har letat efter ett bra recept länge och hittade nu detta!

Ingredienser till ca 20 st:

Dag 1:
50 g rågsurdeg
200 g ljummet vatten
100 g grovt rågmjöl
50 g stenmalet vetemjöl

Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i en bunke med lock i rumstemperatur 1 dygn.

Dag 2:
500 g ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk kinesisk soya
600 g grovt rågmjöl
200 g stenmalet vetemjöl

Rör ut fördegen men vattnet så att det löser sig ordentligt. Tillsätt salt, soya och allt rågmjöl. Tillsätt sen vetemjölet och blanda ordentligt antingen för hand eller i maskin. Det blir en riktigt kladdig deg!
Låt jäsa i rumstemperatur 3-4 timmar. Hinner du inte baka ut bröden samma dag kan du jäsa i kylen över natten. Låt degen jäsa minst en timme i rumstemperatur innan du ställer den i kylen i så fall.

Sätt ugnen på 230 grader.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela upp degen i två delar. Rulla varje del till en tjock korv (ca 6 cm i diameter). Skär 10 bitar av varje korv och vänd i rågmjöl. Platta till på plåten till ca 10 cm stora bröd, 1 cm höga. Nagga och täck med handduk och låt jäsa en timma innan gräddning.

Grädda ca 13-15 minuter.
Låt svalna på galler.

You may also like

16 kommentarer

  1. Klart det bästa receptet på rågkusar. Jag har testat flera olika. Dessa smakar som rågkusar ska göra.

  2. Hej!
    Jag blev så glad, när jag hittade detta recept på rågkusar. MEN två foton döljer en del av texten?!

  3. Fantastiskt recept❤️
    Tack så mycket har lite mer surdeg i gillar det sen jag jobbade hos en finne som hade bageri och bakade för eget bruk. De var riktigt syrliga.
    Har provat andra recept men nu wow Tackar så mkt.
    Mvh Madeleine

  4. Bästa receptet bakat dubbel sats av dom varje vecka i flera månader nu. Tillsätter även brödkryddor för en extra kick! Så goda, kommer aldrig baka efter nått annat recept mer!! Smakar som precis som fazers rågkrusar ❤️❤️❤️

  5. Väldigt roligt med rågkusar. Fick smak av dom på Åland. Detta receptet funkar riktigt bra. Både med jäst och surdeg. Sist jag bakade med surdeg, så vill inte min fru ha de. De var allt för sura. Frisk surdeg är inte dumt.

  6. Håller verkligen med alla som skrivit ovan. Ett fantastiskt recept, lättbakat och blir otroligt goda! Har bakat varje vecka hela hösten och det blir bra varenda gång. Tack för ett utmärkt recept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *