Pumpabröd

Pumpornas årstid! Älskar pumpor – all variation i färg, form och smak!
Just det här brödet innehåller inte pumpa men ska försöka efterlikna en!

Ingredienser till två bröd:
200 g Halländskt lantvete
200 g Ekologiskt emmer
200 g Manitoba Cream
450 g vatten
120 g surdeg
16 g salt + lite olivolja

Blanda mjöl och vatten och låt stå 30-60 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter innan salt och olivolja adderas.
Knåda samman till en smidig deg i maskin ca 10 minuter och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ett par ggr under ca 4-5 timmar.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till två bollar. Täck med ren kökshandduk och låt vila ca 20 minuter.
Forma bröden igen och lägg i varsin rund jäskorg. Täck med handduk igen och låt stå framme i rumstemperatur 1-2 timmar till.
Lägg sen allt i en stor plastpåse och ställ i kylen över natten.

Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över- och undervärme) och placera ett bakstål på ett galler mitt i ugnen.
Klipp 4 bitar steksnöre ca 50 cm långa. Lägg dem i kors över brödet medan det fortfarande är kvar i jäskorgen. Placera ett bakplåtspapper ovanpå och vänd sedan ut brödet på pappret. Snörena sticker nu ut under brödet. Knyt ihop vardera snöre på toppen av brödet och klipp av ändarna.
Snitta brödytan mellan snörena med ett vasst rakblad.


Grädda ca 25-30 minuter tills brödet fått fin färg.

Låt svalna på galler.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *