Dagens bakning

Ingredienser till 2 lite större bröd:
300 g Manitoba Cream
200 g Rustique vetemjöl
250 g Ölandsvetemjöl fullkorn
550 g vatten
150 g surdeg
23 g salt
Liten klick honung

Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i ca 60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker salt och honung i – blanda ordentligt!

Under ca 4 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Varje timme görs en stretch & fold för att bygga upp glutenet i degen.

Forma sedan brödet till 2 runda bollar och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma sen igen och lägg i varsin jäskorg, täck med handduk. Låt stå framme i rumstemperatur ca 1-2 timmar och lägg sen i en plastpåse och ställ i kylen över natten.

Dag 2
Sätt ugnen på 230 grader (över/undervärme) samtidigt som du placerar en baksten/bakplåt i ugnen. Ta fram bröden ur kylen precis innan gräddning så är det enklare att snitta ett mönster.
Ett vasst rakblad gör snitten enkla att lägga.

Låt ugnen bli ordentligt varm.
Snitta valfritt mönster i brödet innan gräddning.

Grädda ca 25-30 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *